Špaldová vánočka

Recept na zdravější verzi oblíbené vánočky, je špaldová vánočka.

Postup
  1. Z trochy vlahého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Rozinky namočíme do rumu. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky, přidáme citronovou kůru, rozinky, sůl, nasekané ořechy a brusinky. Na závěr semínka z vanilkového lusku. Přilijeme zbytek mléka a kvásek. Opatrně zamícháme a prosejeme 400 g mouky. Vypracujeme hladké těsto, které poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu. Poté přesuneme na pomoučený vál , kde použijeme zbylých 80g mouky na vypracování těsta. Pokud se ještě stále lepí, přisypeme další mouku. Těsto rozdělíme na dvě části. Kde z každé časti odebereme 9 stejných dílů. Ze 4 dílů vypracujeme základ vánočky. Druhé patro ze tří části a poslední ze dvou. Vánočky potřeme ušlehaným vejcem, můžeme zpevnit párátkem. 190°C 15 minut a poté snížíme na 170°C a dopékáme 30 minut. Vánočky můžeme zkusit otestovat špejlí, zda se již nelepí.
Ingredience
1 ks vanilkový lusk
1 lžíce citronové kůry
trocha rumu (nemusí být)
mandle na ozdobu
hrst rozinek a brusinek
špetka soli
1/4 l biomléka
35 g droždí
3 ks žloutků
200 g másla
100 g třinového cukru
480 g špaldové celorznné mouky
Galerie
Autor
Eva
07. 11. 2016

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.