Mazanec

Mazanec je bochánek, který se peče zejména na Velikonoce. Většinou se připravuje z kynutého těsta. Mazanec se pekl tradičně na bílou sobotu. Dnes si můžete připravit mazanec vlastně kdykoliv a to nejen na Velikonoce. Náš recept není z těsta kynutého, ale i tak je moc dobrý. Díky tvarohu je krásně vláčný.

Postup
  1. Rozinky zalijeme rumem a necháme hodinu odpočívat. Do mísy prosejeme mouku a prášky do pečiva + citronovou kůru. V druhé mísy spojíme suroviny z másla, cukry, vejci do pěny. A následně přidáme tvaroh. Tekutou směs smícháme s moučnou. V závěru přidáme rozinky i s rumem. Vše pořádně propracujeme v hladké těsto. Těsto si rozdělíme na dvě části a vytvoříme bochánky. Na plech vyložený pečícím papírem pak dáme oba mazance, kterým uprostřed pomocí nože nařízneme křížek. Oba potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. pečeme na 170°C cca 20 minut a poté 15 minut na 150°C. Řiďte se vlastnostmi Vaší trouby, jelikož každá peče jinak ať si mazance nespálíte. Kontrolujeme upečenost pomocí špejle, když se těsto nelepí jsou mazance hotové.
Ingredience
mandle na ozdobu
špetka soli
500 g tvarohu
1 ks rozšlehaného vejce na potření mazance
3 ks vejce
1 ks vanilkového cukru
150 g krupicového cukru
150 g rozpuštěného másla
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
2 ks prášku do pečiva
500 g hladké mouky
5 lžic rumu
1/2 hrnku rozinek
Galerie
Autor
Eva
06. 01. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.
Eliška Suchánková 11:18 29. 03. 2017

Připravila dětem na snídani, byla to moje premiéra. Hledala jsem recept bez kvasnic a tenhle se opravdu povedl. Díky tvarohu byl mazanec krásně měkký i na druhý den.