Kynutý makový závin

Recept na kynutý makový závin není nikterak složitý, jak by se na první pohled zdálo. Závin je krásně nadýchaný a plný máků. Mák má plno blahodárných účinků na organizmus. Obsahuje vysoké množství vápníku, uklidňuje, přispívá k léčbě respiračním onemocněním a mnoho dalších.

Postup
  1. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru si vytvoříme kvásek. Hladkou mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, 1 lžíci cukru, špetku soli a kvásek. Vše propracujeme v hladké těsto. Posypeme moukou a dáme kynout tak na 1 hodinu. Mezitím si připravíme náplň z máku, mléka, cukru, který necháme vařit do zhoustnutí. Na závěr si přimícháme rybízovou zavařeninu.
  2. Těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na dvě poloviny. Vyválíme placku, kterou potřeme polovinou náplně a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Tak postupujeme i u druhé části těsta. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a necháme kynout 20 minut. Dáme péct do trouby na 160°C cca 30 minut (řiďte se vlastnostmi Vaší trouby, každá peče jinak!).
Ingredience
Maková náplň: 1,5 hrnku mletého máku, 1 hrnek mléka, 2 lžíce rybízové zavřeníny, 4 lžíce cukru krupice
1 ks rozšlehaného vejce na potření
2 ks žloutku
špetka soli
250 ml polotučného mléka
2 lžíce cukru krupice
1 ks vanilkového cukru
1 kostka drožní
40 g másla
550 g hladké mouky
Galerie
Autor
Eva
20. 01. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.