Svíčková omáčka

Svíčková omáčka patří mezi českou klasiku na našem stole. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Omáčka se podává s dobrým hovězím masem a houskovým knedlíkem. Pokud chcete překvapit rodinu slavnostnějším obědem připravte si svíčkovou omáčku podle Našeho receptu. Příprava ač se zdá není složitá.

Postup
  1. Slaninu nakrájíme na špalíky. Hovězí maso si očistíme, omyjeme a prošpikujeme špalíky slaniny. Maso osolíme a opepříme. V hrnci si rozpálíme olej a maso opečeme ze všech stran. Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Maso vytáhneme a do výpeku dáme restovat kořenovou zeleninu. Asi po 5 minutách přidáme cibuli. Restujeme dokud nebude cibule měkká. Poté přidáme cukr, ocet, hořčici a koření. Vše promícháme.
  2. Pekáč vymažeme plátkem másla, přelijeme zeleninovou směs a přidáme maso. Podlijeme vodou či vývarem a dáme péct na 180°C cca 2 hodiny, může to trvat, ale i déle. V průběhu pečení maso otáčejte.
  3. Jakmile máme maso měkké, vytáhneme jej z pekáče a směs zeleniny přelijeme do hrnce. Přilijeme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud někdo chce omáčku úplně hladkou může ji přepasírovat přes jemné síto. Dle potřeby osolíme či opepříme. Necháme chvíli provařit a můžeme podávat. Maso krájíme na plátky a kdo má rád může na talíři zdobit šlehačkou a brusinkami.
Ingredience
1 proužek másla
2 lžíce oleje
voda nebo vývar na podlití
2 lžíce plnotučné horčice
3 lžíce octu
3 lžíce cukru krupice
2 ks menší cibule
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
4 ks bobkového listu
sůl, pepř
300 ml smetany na vaření
150 g petržele
150 g celeru
150 g mrkve
200 g slaniny v celku
1 ks hovězího zadního masa
Galerie
Autor
Eva
25. 01. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.