Domácí svíčková omáčka

Domácí svíčková omáčka, neznám snad člověka kdo by ji nemiloval. Babiččin recept na pravou domácí svíčkovou si vychutnáváme hlavně při svátečních příležitostech např. oslavách narozenin. Určitě přípravu zvládne začátečník a do dvou hodin si můžete pochutnávat na pravé svíčkové.

Postup
  1. Hovězí svíčkovou řádně osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbylou slaninu osmažíme na másle, ke které přidáme poté maso a opečeme zprudka ze všech stran. Maso odložíme a necháme v teple. Ve vzniklém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a opečeme. Koření( bobkový list, pepř, nové koření, tymián) dáme do kousku gázy a svážeme, tím pádem už koření nemusíme hledat v hrnci. Posypeme cukrem, promícháme a necháme zkaramelizovat. Maso dáme do pekáče, přidáme zeleninovou směs, 2 plátky citronu bez kůry, podlijeme vývarem a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C pomalu péct zhruba na hodinu a půl. Průběžně během pečení maso podléváme vývarem a šťávou z výpeku. Po upečení dáme maso stranou a zeleninu rozmixujeme. Obě smetany smícháme s lžící mouky a přidáme k rozmixované zelenině. Mícháme a povaříme 15 minut. Omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou, případně cukrem. Maso krájíme na tenké plátky. Svíčkovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem. Případně ozdobíme šlehačkou.
Ingredience
šlehačka a brusinková marmeláda
1 lžíce hladké mouky
3 ks bobkové listy
tyminán
sůl, pepř
1/2 citronu
4 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
1 vrchovatá lžička cukru
1 větší cibuli
200 ml smetany ke šlehání
200 ml zakysané smetany
300 ml hovězího vývaru, případně vody
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 g másla
60 g slaniny
800 g hovězí svíčkové
Galerie
Autor
Eva
18. 09. 2016

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.