Velikonoční mazanec

Recept na velikonoční mazanec je opravdu jednoduchý. Jelikož se blíží velikonoční svátky, zkuste si připravit mazanec i doma. I když se jedná o těsto kynuté, není na tom nic tak složitého, pokud budete postupovat podle našeho receptu, určitě sklidíte doma úspěch. Z tohoto těsta si připravíte malý mazanec.

Postup
  1. Nejdříve si připravíme rozinky, které namočíme do rumu a necháme odležet v lednici. Mezitím si připravíme kvásek.
  2. Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejit kvásek, bude to trvat asi půl hodiny.
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, žloutky a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek, rozinky s rumem a vypracujeme hladké těsto. Ať už ručně pomocí vařečky či pomocí šlehače. Posypeme trochou mouky a přikryjeme utěrkou. Dáme na teplé místo kynout, asi hodinu.
  4. Těsto si dáme na vál a ještě ručně propracujeme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a nahoře nařízneme mazanec do tvaru kříže. Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ještě 15 minut odpočívat a pak dáme péct na 160°C asi 30 minut. Ale řiďte se pomocí špejle. Pokud při vytažení nelepí je mazanec hotový.
Ingredience
1 ks rozšlehané vejce na potření
hrst rozinek a plátkových mandlí
200 ml polotučného mléka
20 g čerstvého droždí
špetka soli
1 dcl rumu
1 ks vanilkového cukru
3 lžíce cukru
70 g másla
3 ks žloutku
250 g polohrubé mouky
Galerie
Autor
Eva
29. 03. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.
Ellis 12:08 11. 04. 2017

Nejlepší mazanec jaký jsou kdy pekla. Opravdu se povedl a na Velikonoční pondělí určitě zopakuju.