Zapečený lilek s mletým masem

Kdo ještě neobjevil kouzlo lilku je velká škoda. Dají se s ním tvořit výborné jídla. Můžete ho nalézt také pod názvem baklažán. Lilek obsahuje spoustu vitamínů a je vydatným zdrojem provitamínu A. Obsahuje také draslík a mnoho dalších minerálů. Snižuje cholesterol v krvi, posiluje krevní kapiláry, podporuje peristaltiku a také má spoustu antioxidačních účinků na organizmus. Lilek se konzumuje i se slupkou. Pojďte si s námi připravit výborný recept na zapečený lilek s mletým masem. Lilek lze naplnit v podstatě čímkoliv, ale výborný je i smažený.

Postup
  1. Lilky podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu. Osolíme a necháme vyplakat. V pánvi si rozpálíme olej a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule měknout, přidáme mleté maso, které osolíme, opepříme a restujeme. Přidáme česnek, na kostičky nakrájené rajčata, rajčatový protlak a koření. Můžeme podlít trochou vody a necháme dusit asi 20 minut.
  2. Lilky osušíme papírovými utěrkami a naplníme je masovou směsí. Okraje lilku můžeme potřít trochou oleje. Dáme péct na 180°C cca 45 minut. Poté ještě lilky posypeme najemno nastrouhaným sýrem a necháme péct 5-10 minut. Dokud se nám sýr krásně nerozpustí.
Ingredience
1 ks cibule
150 g nastrouhaného sýru
1 lžíce oleje
1 lžička tymiánu
sůl, pepř
1 lžička oregana
7 stroužků česneku
1 ks rajčatový protlak
4 ks rajčat
600 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
2 ks lilku
Galerie
Autor
Eva
14. 04. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.