Batátová polévka

Batátům se také říkají sladké brambory. Pokud je ještě neznáte tak to je škoda. Patří mezi naší nejvýživnější zeleninu. Dají se upravovat na mnoho způsobů. Pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku. Díky obsažené vláknině, je přímo pohlazením pro náš trávicí trakt. Posilují imunitu a jsou výborným zdrojem energie. Batáty lze zapékat, upéct batátové hranolky či chipsy, výborné jsou jako příloha k masu v podobě batátové kaše. Mile Vás překvapí, že i z batátů lze vytvořit sladké jídlo, jako jsou například batátové lívance apod. Naše batátová polévka Vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši.

Postup
  1. Čočku si uvaříme do měkka a slijeme z vody. Do hrnce dáme máslo a k ni přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme. Mrkev a batáty si očistíme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce k cibuli a restujeme. Přidáme bobkový list a nové koření. Osolíme a opepříme. Vše zalijeme vodou nebo vývarem, aby zelenina byla celá ponořená. Jakmile máme zeleninu měkkou, tak vyndáme koření. A rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté k polévce dáme čočku a tymián. Pokud je polévka příliš hustá doplníme vodou či vývarem. Necháme chvilinku provařit a můžeme podávat.
Ingredience
voda nebo vývar podle potřeby
1 lžička tymiánu
sůl, pepř
5 kuliček nového koření
2 ks bobkového listu
1 hrnek červené čočky
2 ks větší cibule
350 g mrkve
450 g batátů
2 proužky másla
Galerie
Autor
Eva
15. 09. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.