Vánoční štrúdl
U nás nesmí na stole o Vánocích chybět vánoční štrúdl. Tento recept je výborný a zdravý.
Postup
- Vejce, šťávu z citrónu a vlažnou vodu s olejem rozšleháme. Nalijeme směs na prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Bochánek vložíme na pomoučený vál a potřeme rozehřátým olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat v teple. Těsto si poté rozdělíme na 2-3 stejné části. Lehce poprášíme moukou a vyválíme obdélníkový plát.
- Jablka a hrušky nakrájíme na tenké plátky a vmícháme k nim horkou vodou spařené rozinky a poté cukr. Přidáme nasekané ořechy s hřebíčkem, skořicí a muškátový oříšek. Směs rozprostřeme na vyválené těsto. Závin zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 170°C na 20 minut.
Ingredience
vejce na potření závinu
2 ks hřebíčku
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžíce skořice
1 lžíce třtinového cukru
50 g nasekaných vlašských ořechů
50 g rozinek
1 ks hrušky
4 ks jablka
rozehřátý olej na potření těsta
320 g hladké celozrnné mouky (špaldové, pšeničné)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce řepkového oleje
200 ml vody
1 ks vejce
vejce na potření závinu
2 ks hřebíčku
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžíce skořice
1 lžíce třtinového cukru
50 g nasekaných vlašských ořechů
50 g rozinek
1 ks hrušky
4 ks jablka
rozehřátý olej na potření těsta
320 g hladké celozrnné mouky (špaldové, pšeničné)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce řepkového oleje
200 ml vody
1 ks vejce
Galerie
Autor
Eva
01. 11. 2016
Hodnocení
Pro hlasování musíte být příhlášeni.