Zelňačka
V zimním období je nejlepší si připravit dobrou polévku, která Nás zahřeje. Právě takovou může být zrovna zelňačka, která díky kysanému zeli obsahuje spoustu vitamínů, zejména vitamínu C a tím zvyšuje obranyschopnost Našeho organizmu, kterou právě v těchhle měsících potřebujeme posílit. Recept na zelňačku je skutečně snadný.
Postup
- V hrnci si rozpálíme lžíci oleje a přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, po 5 minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Poté přidáme mletou papriku, kterou rychle orestujeme, aby nám nezhořkla a zalijeme vodou. Přidáme kysané zeli, které jsme si slili z nálevu (ten si uchováme na pozdější případné dochucení), přidáme sůl a koření. Přiklopíme pokličkou a vaříme asi půl hodiny. V druhém hrnci si uvaříme na kostičky nakrájené brambory. Na závěr polévku dochutí buď lákem z kysaného zelí, případně octem (kdo má rád kyselejší) a solí. Přidáme uvařené brambory a na kolečka nakrájenou klobásu. Provaříme 5 minut, aby se nám spojily chutě a můžeme servírovat. Podáváme se zakysanou smetanou, která nám zjemní chuť polévky.
Ingredience
2 ks brambor
1 lžíce oleje
1 lžička kmínu
ocet na dochucení podle potřeby
sůl
zakysaná smetana na ozdobu
2 nožky klobásy (nemusí být)
6 kuliček papře
6 kuliček nového koření
3 ks bobkového listu
3 lžičky mleté sladké červené papriky
100 g anglické slaniny v celku
2 ks větší cibule
1,5 l vody
500 g kysaného zelí
2 ks brambor
1 lžíce oleje
1 lžička kmínu
ocet na dochucení podle potřeby
sůl
zakysaná smetana na ozdobu
2 nožky klobásy (nemusí být)
6 kuliček papře
6 kuliček nového koření
3 ks bobkového listu
3 lžičky mleté sladké červené papriky
100 g anglické slaniny v celku
2 ks větší cibule
1,5 l vody
500 g kysaného zelí
Galerie
Autor
Eva
10. 01. 2017
Hodnocení
Pro hlasování musíte být příhlášeni.