Honzovy buchty recept

Vždycky když slyším honzovy buchty tak se mi vybaví dětství, babička a také pohádky. Přitom připravit si pravé domácí honzovy buchty není zase až tak složité. Určitě se Vám s naší pomocí povedou. Náplň si do honzových buchet můžete připravit jak povidlovou, makovou či tvarohovou. Každý má tu svou oblíbenou.

Postup
  1. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru si necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek cukru + vanilkový cukr, špetku soli, žloutky a vzešlý kvásek. Vše řádně promícháme a zpracujeme v hladké těsto. Necháme na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu.
  2. Mezitím si připravíme náplně: Tvarohová: Tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový pudink smícháme dohromady. Povidlová: Povidla smícháme společně s rumem. Lze ho i nahradit vodou (pokud se jedná o děti). Maková: Mletý mák dáme vařit dohromady s mlékem a cukrem. Poté do něj zamícháme rybízovou zavařeninu.
  3. Těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme ho tak, aby byl přibližně cca 1 cm vysoký. Poté z něj okrajujeme kousky (můžeme si pomoct třeba skleničkou). Do každé dáme lžící libovolnou náplň a uzavřeme. Měl by se nám vytvořit malý uzlíček. Poté je dáme do másle či sádlem vymazaného pekáče. Každou buchtu máslem či sádlem potřeme ze všech stran. A klademe je vedle sebe, ale ne moc těsně jelikož ještě buchty nakynou.
  4. Buchty přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 45 minut kynout. Poté je dáme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme cca 30 minut.
Ingredience
Tvarohová náplň: 2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru
Maková náplň: 2 hrnky máku, 2 hrnky mléka, 5 lžic cukru, 3 lžíce rybízové zavařeniny
Povidlová náplň: 500 g povidel, 4 lžíce rumu
špetka soli
máslo či sádlo na potření
1 ks vanilkového cukru
25 g droždí
2 ks žloutku
250 ml polotučného mléka
60 g cukru krupice
100 ml rozpuštěného másla
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
Galerie
Autor
Eva
09. 02. 2017

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.
Petra K. 11:26 21. 03. 2017

Mňam, konečně recept podle, kterého se mi povedly buchty upéct. Děti byly nadšené. Teď budou pravidelně na našem stole a to nejen o víkendu.