Honzovy buchty recept
Vždycky když slyším honzovy buchty tak se mi vybaví dětství, babička a také pohádky. Přitom připravit si pravé domácí honzovy buchty není zase až tak složité. Určitě se Vám s naší pomocí povedou. Náplň si do honzových buchet můžete připravit jak povidlovou, makovou či tvarohovou. Každý má tu svou oblíbenou.
Postup
- Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru si necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek cukru + vanilkový cukr, špetku soli, žloutky a vzešlý kvásek. Vše řádně promícháme a zpracujeme v hladké těsto. Necháme na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme náplně: Tvarohová: Tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový pudink smícháme dohromady. Povidlová: Povidla smícháme společně s rumem. Lze ho i nahradit vodou (pokud se jedná o děti). Maková: Mletý mák dáme vařit dohromady s mlékem a cukrem. Poté do něj zamícháme rybízovou zavařeninu.
- Těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme ho tak, aby byl přibližně cca 1 cm vysoký. Poté z něj okrajujeme kousky (můžeme si pomoct třeba skleničkou). Do každé dáme lžící libovolnou náplň a uzavřeme. Měl by se nám vytvořit malý uzlíček. Poté je dáme do másle či sádlem vymazaného pekáče. Každou buchtu máslem či sádlem potřeme ze všech stran. A klademe je vedle sebe, ale ne moc těsně jelikož ještě buchty nakynou.
- Buchty přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 45 minut kynout. Poté je dáme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme cca 30 minut.
Ingredience
Tvarohová náplň: 2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru
Maková náplň: 2 hrnky máku, 2 hrnky mléka, 5 lžic cukru, 3 lžíce rybízové zavařeniny
Povidlová náplň: 500 g povidel, 4 lžíce rumu
špetka soli
máslo či sádlo na potření
1 ks vanilkového cukru
25 g droždí
2 ks žloutku
250 ml polotučného mléka
60 g cukru krupice
100 ml rozpuštěného másla
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
Tvarohová náplň: 2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru
Maková náplň: 2 hrnky máku, 2 hrnky mléka, 5 lžic cukru, 3 lžíce rybízové zavařeniny
Povidlová náplň: 500 g povidel, 4 lžíce rumu
špetka soli
máslo či sádlo na potření
1 ks vanilkového cukru
25 g droždí
2 ks žloutku
250 ml polotučného mléka
60 g cukru krupice
100 ml rozpuštěného másla
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
Galerie
Autor
Eva
09. 02. 2017
Hodnocení
Pro hlasování musíte být příhlášeni.
Mňam, konečně recept podle, kterého se mi povedly buchty upéct. Děti byly nadšené. Teď budou pravidelně na našem stole a to nejen o víkendu.