Luxusní květákové placičky se sýrem

Luxusní květákové placičky se sýrem. Květák nebo lidově také karfiol je úžasný zdroj vitamínů, minerálů a stopových prvku. Obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo, usměrňuje trávicí proces. Květák obsahuje minimum kalorií a i přesto vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je ideální pro každého kdo chce zhubnout. I když naše varianta je smažená, dá se i připravit v troubě a tím ušetříte kalorie. Je to velmi rychlé a jednoduché.

Postup
  1. Květák si očistíme a rozebereme na růžičky, které dáme vařit do osolené vody. Po uvaření dáme květák do mísy a rozmačkáme šťouchadlem na brambory (postačí i vidlička). Přidáme vejce, strouhaný sýr, strouhanku, prolisovaný česnek, majoránku. Smícháme tak, aby směs byla kompaktní a daly se tvořit placičky (podle potřeby přidáme ještě strouhanku). Dosolíme a opepříme podle chuti. Lžící tvoříme placičky, které smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Pokládáme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečnou mastnotu. Podáváme s bramborovou přílohou, salátem, tatarskou omáčkou. Jsou výborné i za studena.
Ingredience
řepkový olej na smažení
3 stroužky česneku (nebo dle chuti)
majoránka
sůl, pepř
3 lžíce strouhanky
200 g strouhaného sýru (eidam)
2 ks vejce
1 větší květák
Galerie
Autor
Eva
22. 09. 2016

Hodnocení

Pro hlasování musíte být příhlášeni.

Diskuze

Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášení.
Jana S. 11:13 07. 03. 2017

Květák jsem koupila v akci a rozhodla se vyzkoušet Váš recept na květákové placičky. Květákové placičky i díky přidanému sýru krásně držely tvar a dobře se obracely. Příště zkusím i variantu v troubě.